Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Digitalna knjižnica O knjižnici Usluge Zbirke Novosti/Zbivanja
Čitaonice Radno vrijeme, upis, posudba Informacijske usluge Korištenje starijih hrvatskih novina u NSK Edukacija Međuknjižnična posudba Cjenik usluga Za nakladnike

Korištenje starijih hrvatskih novina

Odluka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu o korištenju starijih hrvatskih novina u NSK donesena je 15. travnja 2008., a podržalo ju je Stručno vijeće Knjižnice na sjednici od 21. travnja 2008. Odluka se temelji na Zakonu o knjižnicama, Statutu Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Pravilniku o uvjetima korištenja knjižnične građe i usluga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. S Odlukom je upoznato Upravno vijeće NSK na sjednici održanoj 30. travnja 2008. Isključivi je cilj Odluke zaštita i očuvanje nacionalnoga novinskoga fonda NSK i pohrana na mediju koji će građu učiniti dostupnijom za korištenje. NSK obavlja zadaću pomnog prikupljanja, izgradnje i organizacije hrvatske nacionalne zbirke knjižnične građe te posebno skrbi o njezinoj dugoročnoj zaštiti uz osiguranje trajne dostupnosti.

Kao i u svim drugim europskim nacionalnim knjižnicama i korisnici starih hrvatskih novina u NSK to će ubuduće moći činiti koristeći postojeće mikrofilmske kopije hrvatskih novina. U tu je svrhu čitaonica periodike opremljena odgovarajućom opremom (4 mikrofilmska čitača, od toga 2 s pisačem) a pri korištenju opreme djelatnici Čitaonice pružaju korisnicima svu potrebnu pomoć. Na mrežnim stranicama Knjižnice nalazi se popis naslova hrvatskih novina za koje su izrađene mikrofilmske kopije - popis se nadopunjava mjesečno, odnosno u skladu s pristizanjem novih mikrofilmskih kopija u Čitaonicu, o čemu se zainteresirani istraživaci i individualno obavještavaju. Korisnici također mogu koristiti starije naslove mnogobrojnih već laminiranih novina. Korisnicima su dani na uvid i popisi hrvatskih novina koje su dostupne u fondu drugih knjižnica - npr. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Gradskoj knjižnici u Zagrebu i Knjižnici Hrvatskoga državnog arhiva.

 

Obrazloženje Odluke o korištenju starijih hrvatskih novina:

Očitovanja voditelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu o korištenju starije hrvatske građe:Hrvatske novine dostupe na mikrofilmu u Čitaonici periodike.

 


 

        
 
Katalozi i bibliografije Pitajte knjižničara Međuknjižnična posudba Edukacija
© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111
Izjava o pristupačnosti | Početna stranica | Korak natrag | Struktura stranica | Pošalji E-mail | Impresum