Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Digitalna knjižnica O knjižnici Usluge Zbirke Novosti/Zbivanja
Čitaonice Profesorska čitaonica Referentna zbirka Čitaonica knjiga sa slobodnim pristupom građi Službene publikacije Čitaonica periodike Tekući hrvatski i strani časopisi Doktorske disertacije i magistarski radovi Zbirka knjiga o Domovinskom ratu Bilten prinova Zbirke knjiga o Domovinskom ratu Zbirka knjižničarstva Radno vrijeme, upis, posudba Informacijske usluge Korištenje starijih hrvatskih novina u NSK Edukacija Međuknjižnična posudba Cjenik usluga Za nakladnike

Zbirka knjiga o Domovinskom ratu
 

Radno vrijeme
ponedjeljak - petak: 8.00 -21.00
subota: 8.00 - 15.00

Telefoni
00385 1 616 4274


Kontakt osoba
Tomica Vrbanc, prof. 
tvrbanc@nsk.hr

Zbirka knjiga o Domovinskom ratu osnovana je odlukom Stručnoga vijeća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 9. prosinca 2008. Značaj Domovinskog rata kao razdoblja koje snažno obilježava povijest hrvatskoga naroda ogleda se u količini i raznovrsnosti publikacija objavljenih na tu temu u Hrvatskoj i svijetu. Osim što se u njima Domovinski rat obrađuje s gledišta različitih znanstvenih disciplina: povijesti, politologije, vojne znanosti, prava i drugih, različita su stajališta s kojih se pristupa temi, naročito ako se uzmu u obzir izdanja iz šire regije, Europe i svijeta. Zbog toga je svrha Zbirke okupiti svu relevantnu građu o Domovinskom ratu na jednome mjestu i tako omogućiti što cjelovitiji uvid u ovo složeno i multidisciplinarno područje. Zbirka izgrađena na ovim načelima daje pregled rezultata dosadašnjih istraživanja, a također je koristan izvor za nova istraživanja Domovinskog rata. U prostoru Zbirke priređuju se također predstavljanja novih izdanja o Domovinskom ratu, povremene tematske izložbe knjiga i stalna izložba novih naslova u fondu Zbirke. Fond Zbirke čini oko 2000 naslova i preko 2900 primjeraka građe.

Posebna pažnja posvećuje se prikupljanju knjižne građe nastale na okupiranim područjima, odnosno građi koja zbog ratnih okolnosti nije ušla u fond Knjižnice. U svrhu prikupljanja građe i što kvalitetnije izgradnje zbirke Zbirka je otvorena za suradnju sa srodnim institucijama i ustanovama: nakladnicima, znanstveno-istraživačkim ustanovama, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, i drugima.

Uz tiskane publikacije, zbirka okuplja i građu na drugim medijima: elektroničku i audiovizualnu građu, a sudjeluje i u postupcima digitalizacije građe. Začetak digitalnog dijela Zbirke knjiga o Domovinskom ratu čine digitalizirani članci o Domovinskom ratu. U razdoblju 1991.-1993. digitalizirano je u Knjižnici više od 3500 članaka iz dnevnog i tjednog domaćeg i stranog tiska, a također je priređena i izdana bibliografija članaka u tri sveska pod naslovom Rat u Hrvatskoj. Pristup i pregledavanje digitaliziranih članaka iz prvoga sveska omogućeno je na korisničkomm računalu u čitaonici Zbirke. Digitalizirana su i sva tri sveska bibliografije članaka koja su javno dostupna na mrežnim stranicama Zbirke.

Zbirka knjiga o Domovinskom ratu čini jednu od zbirki građe s otvorenim pristupom, a nalazi se na prvom katu Knjižnice. Građa za Zbirku nabavlja se kupnjom dodatnih primjeraka publikacija tiskanih u Hrvatskoj i u inozemstvu, donacijama i zamjenom. Građa se za sada koristi samo u čitaonici Zbirke i dostupna je korisnicima u radnom vremenu Knjižnice.

Dostupna elektronička izdanja Zbirke: Bežični pristup internetu dostupan je svim korisnicima Knjižnice bez lozinke.

Bežični pristup internetu dostupan je svim korisnicima Knjižnice bez lozinke.
Katalozi i bibliografije Pitajte knjižničara Međuknjižnična posudba Edukacija


Povijest Knjižnice Organizacija - organigram Imenik
© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111
Izjava o pristupačnosti | Početna stranica | Korak natrag | Struktura stranica | Pošalji E-mail | Impresum