Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Digitalna knjižnica O knjižnici Usluge Zbirke Novosti/Zbivanja
Novosti Izdvajamo iz svijeta Kalendar događanja Arhiva događanja Press room Glas NSK Knjižara NSK Najnovije iz Digitalizirane baštine
Dani otvorenih vrata NSK


Povodom Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji obilježavamo 22. veljače, odlučili smo otvoriti vrata Knjižnice, kako bi vrijednosti o kojima brinemo učinili dostupnima zainteresiranoj javnosti. Dani otvorenih vrata NSK, koji se ove godine održavaju 23. i 24. veljače, prilika su da zavirimo u škrinju s blagom iz domaće baštine, koja je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pronašla svoj
dom. Pozivamo vas stoga da se odazovete našem pozivu i s interesom zakoračite u kuću hrvatske pismenosti i kulture.
 
Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu započinju pričom o glagoljici, pismu koje je u hrvatskoj kulturi već davno postalo simbolom. Svjetlost glagoljice, izložba Željke i Borisa Rogića koju otvaramo 23. veljače 2012. u 19 sati, najavljuje Virtualni centar glagoljice, projekt koji će procesom digitalizacije objediniti bogatu i raznovrsnu hrvatsku glagoljičku baštinu. Spajajući složene umjetničke tehnike i glagoljička slova, autori su nam ponudili originalnu viziju ovoga osebujnog pisma, koje stoji u temeljima našega kulturnog identiteta. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu toga dana u suradnji s Udrugom za promociju i razvoj hrvatskog dizajna „Koncept“ za sve zainteresirane organizira i radionicu Izrada nakita na temu glagoljice.
 
Drugi dan, 24. veljače, obilježen je umjetničkim izvedbama, koje poklanjamo našim vjernim korisnicima, kao i svim posjetiteljima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Predvorje Knjižnice odzvanjat će akordima Jazz&Swing ansambla, dok je večer rezervirana za Kazalište sjena, koje djeluje u sklopu karlovačkog Promenada kluba. Dane otvorenih vrata NSK zaključit će predstavom Slike s izložbe.
 
Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata posjetiteljima smo omogućili obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom od 9 do 17 sati, koji uključuje i posjet zbirkama građe posebne vrste, u kojima je pohranjen najvredniji dio fonda NSK. U Zbirci rukopisa i starih knjiga moguće je razgledati izbor građe nastale u rasponu od IX. do XVIII. st. Grafička zbirka pripremila je Rembrandtove faksimile grafičkih listova, koje je dvadesetih godina prošloga stoljeća izdala poznata izdavačka kuća iz Berlina Amsler & Ruthardt Reichsdruckerei. Zbirka muzikalija i audiomaterijala svojim je posjetiteljima izložila autografe hrvatskih skladatelja – Blagoja Berse, Jakova Gotovca te Ivana Zajca te zbornik crkvenih napjeva Cithara octochorda. Iz fonda tiskanih nota posjetitelji mogu pogledati starija izdanja hrvatskih crkvenih pjesmarica, kao i knjige iz povijesti glazbe. Od zvučne građe izložena je opereta Mala Floramye Ive Tijardovića, album šelak gramofonskih ploča iz 1931. U Zbirci muzikalija i audiomaterijala može se i poslušati glazba iz fonda Zbirke. U čitaonici Zbirke zemljopisnih karata i atlasa posjetitelji mogu razgledati odabrane atlase iz 20. stoljeća.
 
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu kroz Dane otvorenih vrata želi vam ponuditi uvid u svoju vrijednu građu, aktivnosti i ustroj. Otvorena vrata NSK ujedno su i otvoren prozor u prostor hrvatske kulture, čije vrijednosti baštinimo i prenosimo generacijama koje dolaze.

Skupni posjeti uz stručno vodstvo 23. veljače i 24. veljače 2012. organizirani su u sljedećim terminima:

 - od 9 do 10 sati

- od 11 do 12 sati

- od 13 do 14 sati

- od 15 do 16 sati

- od 17 do 18 sati

Skupni obilazak je moguć isključivo uz prethodnu najavu telefaksom na broj 01/616 4186 ili e-poštom na info@nsk.hr. Nakon primljene najave obilaska Knjižnica će potvrditi slobodan termin.
 
Izrada nakita na temu glagoljice održat će se 23. veljače 2012. u 12 sati. Prijave se primaju isključivo uz prethodnu najavu telefaksom na broj 01/616 4285 ili e-poštom na osj@nsk.hr. Nakon primljene prijave Knjižnica će potvrditi slobodan termin.
 
Detalje o programu možete pronaći na www.nsk.hr.
 
 
Katalozi i bibliografije Pitajte knjižničara Međuknjižnična posudba Edukacija

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111
Izjava o pristupačnosti | Početna stranica | Korak natrag | Struktura stranica | Pošalji E-mail | Impresum