Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Digitalna knjižnica O knjižnici Usluge Zbirke Novosti/Zbivanja
Novosti Izdvajamo iz svijeta Kalendar događanja Arhiva događanja Press room Glas NSK Knjižara NSK Najnovije iz Digitalizirane baštineIzložba Dickens i London

Izložba Dickens i LondonMuseum of London pridružio se svečanom obilježavanju dvjestote obljetnice rođenja Charlesa Dickensa, spajajući u prigodnoj izložbi ono što je nerazdvojno povezano – Autora i Grad. I dok je London 19. stoljeća sa svim svojim mračnim zakutcima Dickensu bio okvir i poticaj, danas, dvjesto godina kasnije, postao je domaćin izložbe o njegovu životu i radu, logičnoga naziva Dickens and London, koja će biti otvorena do 10. lipnja 2012. godine.


Pročitajte više

25 najljepših fakultetskih i sveučilišnih knjižnica na svijetu

25 najljepših fakultetskih i sveučilišnih knjižnica na svijetu
Fakultetske knjižnice simbol su neiscrpnog znanja, mjesta umnih rasprava i razmjene misli. Tradicionalno uređene ili moderno dizajnirane, prašnjave ili digitalne, one za većinu studenata predstavljaju žarište sveučilišnih aktivnosti. One su ujedno i najbolje arhitektonski izvedeni i najraskošnije uređeni dijelovi sveučilišnih kompleksa. Podsjećajući na tu činjenicu, portal FLAVORWIRE na svojim je mrežnim stranicama objavio fotografije najljepših fakultetskih i sveučilišnih knjižnica diljem svijeta – od Portugala, preko Francuske do New Yorka.

Pročitajte više

Korisnici stvorili novu online izložbu Europeane

Korisnici stvorili novu online izložbu Europeane
U prosincu 2011. Europeana je objavila još jednu online izložbu Wiki Loves Art Nouveau. Po prvi je put riječ o izložbi Europeane koju su stvorili njezini korisnici.

Pročitajte više


Adventski videokalendar zabranjenih knjiga

Adventski videokalendar zabranjenih knjiga


Finska knjižnica Espoo i Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) zajedničkom suradnjom izradili su prvi svjetski Videokalendar zabranjenih knjiga.

Pročitajte više


Crni dan za egipatsku baštinu

Crni dan za egipatsku baštinu
Vijesti o zapaljenim knjigama i knjižnicama, kao i uništavanju nacionalne baštine sve češće dolaze iz arapskog svijeta.


Pročitajte više20 milijunta jedinica digitalizirane građe i novosti na Europeani

Europeana

U listopadu 2011. sadržaj Europeane dosegnuo je 20 milijuna jedinica digitalizirane građe, odnosno sadržaj se povećao deset puta od njezine objave u 2008. godini. Dvadeset milijunta jedinica digitalizirane građe slika je biblijske priče o Davidu i Golijatu, autora Caravaggia (1600.-1601.).


Pročitajte više


Svečano obilježavanje 300. obljetnice Nacionalne knjižnice Španjolske

Wiki i Europeana otkrivaju europske spomenike kulture.

Svečano obilježavanje 300. obljetnice Nacionalne knjižnice Španjolske započinje 13. prosinca 2011., a obilježavat će se do kraja 2012. godine mnogobrojnim događajima - izložbama, koncertima, kazališnim predstavama, stručnim skupovima, izlaganjima te susretima s dobitnicima Cervantsove nagrade.

Pročitajte više


Wiki i Europeana otkrivaju europske spomenike kulture 

Wiki i Europeana otkrivaju europske spomenike kulture.Wiki Loves Monuments, natječaj za izbor najboljih fotografija u 17 europskih zemalja, organizirala je u rujnu 2011. Wikimedia, u suradnji s Europeanom, s ciljem otkrivanja i upoznavanja europske kulturne baštine. Od gotovo 173 000 fotografija pristiglih na natječaj pogledajte neke od deset najboljih fotografija spomenika kulture iz država uključenih u projekt.

Pročitajte više


Izložba Kraljevski rukopisi: Duh iluminacije u Britanskoj knjižnici

Kraljevski rukopisi: Duh iluminacije. Izvor: CNTV
Britanska knjižnica 11. studenoga prvi put predstavlja veliku izložbu iluminiranih rukopisa pohranjenih u Kraljevskoj zbirci koje su kraljice i kraljeva Engleske prikupili između 9. i 16. stoljeća.

Pročitajte više

Svjetski dan audiovizualne baštine
euscreen
U povodu UNESCO-ovog Svjetskog dana audiovizualne baštine, 27. listopada 2011., službeno je predstavljen portal Euscreen.eu. Ovogodišnja je tema Svjetskog dana audiovizualne baštine Audiovizualna baština: gledaj, slušaj i uči (Audivisual Heritage: See, Hear, and Learn).

Pročitajte više

Ravnatelji nacionalnih knjižnica podupiru otvoreno licenciranje podataka
CENL
Konferencija ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica (Conference of European National Librarians – CENL), zaklada koja zastupa interese europskih nacionalnih knjižnica s posebnim naglaskom na očuvanje i davanje pristupa europskoj baštini pohranjenoj u nacionalnim knjižnicama, na svome je godišnjem sastanku, održanom krajem rujna 2011. u Kopenhagenu, jednoglasno poduprla otvoreno licenciranje podataka.

Pročitajte više

Europeana Libraries
Europeana Libraries

Europeana Libraries dvogodišnji je projekt kojim će se digitalne zbirke 19 vodećih europskih znanstvenih knjižnica, uključujući 1200 filmskih i video zapisa, 850 000 slika te 4,3 milijuna tekstualnih zapisa, pridružiti Europeani i Europskoj knjižnici. Više o Projektu pročitajte na stranicama Projekta.

Pročitajte više

Europski dan jezika
Europski dan jezika


Svake godine na dan 26. rujna diljem Europe slavi se Europski dan jezika. S ciljem poticanja, poštivanja i njegovanja jezične različitosti, višejezičnosti, multikulturalizma i cjeloživotnog učenja, Europski dan jezika utemeljilo je u Strasbourgu 2001. godine – u Europskoj godini jezika, Vijeće Europe i Europska unija.

Pročitajte više

Pjesnici će promijeniti svijet
Pjesnici će promijeniti svijet
Svjetska inicijativa "Sto tisuća pjesnika za promjenu", kojoj se pridružila i Hrvatska, održat će kroz 700 događaja u 550 gradova i 95 država, u subotu 24. rujna 2011., s ciljem pokretanja promjena u društvu, okolišu i politici.

Pročitajte više

Britanska knjižnica objavila rukopis Leonarda da Vincija
Britanska knjižnica objavila rukopis Leonarda da Vincija
Inovativna aplikacija Britanske knjižnice za iPhone, iPad i Android, pod nazivom eBook Treasures, koja za cilj ima okupljanje najvećih pisanih blaga na svijetu te prikazivanje dragocjenosti iz fonda Britanske knjižnice uključujući tekstualne, audio i video zapise, dobila je novu prinovu.


Pročitajte više

Zbirka slika RMS Titanic Britanske knjižnice
Zbirka slika RMS Titanic Britanske knjižnice


U pripremama povodom stote obljetnice svečanog porinuća i nesretnog potonuća putničkog broda RMS Titanic, Britanska knjižnica na svojoj je internetskoj stranici Images Online priredila zbirku slika RMS Titanic Collection.

Pročitajte višeVirtualna izložba glazbala
Virtualna izložba glazbalaNa portalu Europeana se ovih dana može pogledati zanimljiva virtualna izložba, još jedan u nizu vrijednih projekata nastao u suradnji s Musical Instruments Museums online (MIMO). Riječ je o izložbi glazbenih instrumenata iza kojih stoje neobične i zanimljive povijesti i priče. Ovdje se tako mogu pronaći instrumenti koje su posjedovale slavne osobe, izradili poznati svjetski graditelji ili primjerice glazbala koja plijene pozornost neobičnim ili inovativnim dizajnom.

Pročitajte više

STARIJE OBJAVE
Katalozi i bibliografije Pitajte knjižničara Međuknjižnična posudba EdukacijaTEL

Europeana

British library

Library of Congress

National library of Australia

IFLA

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111
Izjava o pristupačnosti | Početna stranica | Korak natrag | Struktura stranica | Pošalji E-mail | Impresum