Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Note i zvučni zapisi > Gramofonske ploče na 78 okretaja > O projektu
Digitalizirane note i zvučni zapisi Solo popijevke hrvatskih skladatelja Cithara octochorda Gramofonske ploče na 78 okretaja
Projekt digitalizacije gramofonskih ploča na 78 okretaja Zbirke muzikalija i audiomaterijala

Projekt "Hrvatska glazbena baština u zvuku - digitalizacija najstarijih gramofonskih ploča na 78 okretaja"

Zbirka muzikalija i audiomaterijala u svom fondu čuva vrijednu zbirku starih hrvatskih gramofonskih ploča s početka razvoja nakladništva zvuka u Hrvatskoj. Riječ je o šelak gramofonskim pločama na 78 okretaja koje je početkom 20. stoljeća objavila tvrtka Edison Bell Penkala iz Zagreba koja se osim nakladništva bavila i proizvodnjom ploča. Na pločama su zabilježeni zvučni zapisi brojnih hrvatskih interpreta te skladbe hrvatskih autora te kao takve predstavljaju važan dio hrvatske glazbene baštine koje je bilo potrebno zaštititi, ali i omogućiti im pristup.

Zbog nedostatka opreme za reprodukciju sadržaj ploča bio je nedostupan korisnicima. Posjedovanje građe koja se ne može koristiti nije u skladu s temeljnim ciljevima Knjižnice, posebice kada je riječ o građi od osobitoga povijesnog i kulturnog značenja koja obilježava početke nakladništva zvuka u Hrvatskoj.

Upravo iz tih razloga pokrenut je projekt digitalizacije s ciljem radi zaštite i pristupa građi, vrijednomu dijelu hrvatske fonografije. Projekt je započeo 2009. godine u okviru projekta Hrvatska kulturna baština.

Rezultati projekta dostupni su preko mrežne stranice Zvuci prošlosti te obuhvaćaju mogućnost slušanja digitaliziranih glazbenih i govornih zvučnih zapisa izvorno objavljenih na šelak gramofonskim pločama na 78 okretaja. Osim toga, korisnicima je omogućen uvid u fizički izgled izvornika (naljepnice i ovitci ploča) te kvalitetni metapodatci, bio-bibliografski, kontekstualni podatci te tekstovi o počecima fonografije.

 

 

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111