Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Digitalna knjižnica O knjižnici Usluge Zbirke Novosti/Zbivanja
Online katalog NSK Digitalizirani katalozi Abecedni katalog knjiga Katalozi Zbirke zemljovida i atlasa Katalozi Zbirke rukopisa i starih knjiga Katalozi Zbirke muzikalija i audiomaterijala Hrvatske bibliografije

O projektu digitalizacije kataloga
Cilj projekta
 
Projekt Digitalizacija abecednog kataloga pokrenut je s ciljem osiguranja pristupa putem interneta podacima o starijoj građi Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja je opisana samo u katalogu na listićima.
 
Sva se nova građa NSK katalogizira u knjižnično informacijskom sustavu Aleph i dostupna je putem online kataloga Knjižnice. Radi kvalitetnijeg pružanja informacija o starijem fondu u Knjižnici je još 1991. godine pokrenuta prva retrospektivna konverzija podataka tj. prijenos podataka o građi s kataložnih listića stručnog kataloga (hrvatska književnost i hrvatska povijest) u računalni katalog NSK, a od 2001. godine  obavlja se i prijepis podataka s listića inventarnog kataloga Knjižnice. 
Radi velikog broja listića u abecednom katalogu (995.354 listića) odlučeno je da se pristupi njihovoj digitalizaciji kako bi se korisnicima što prije omogućilo služenje abecednim katalogom putem interneta.
Jedan od ciljeva projekta je i promocija starijeg vrijednog fonda Knjižnice koji u digitalnom obliku postaje dostupan i izvan granica Hrvatske.
 
Projekt Digitalizacija abecednog kataloga prva je faza većeg projekta Retrospektivna konverzija kataloga na listićima u strojno čitljiv katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji ima za cilj potpuno uključenje svih podataka o građi Knjižnice u računalni katalog.
 
 
Rezultat projekta

U Projektu je skenirano 995.354 listića abecednog kataloga pri čemu su izrađene digitalne reprodukcije – digitalne slike kataložnih listića. Slike su pripremljene za pregledavanje u sustavu koji u velikoj mjeri oponaša pregledavanje kataloga u ladicama, a listići su raspoređeni unutar ladica kao u izvornom katalogu. Pretraživanje sadržaja podataka na listićima digitaliziranog abecednog kataloga bit će omogućeno u drugoj fazi projekta.
 
 
Tijek projekta

Rad na projektu Digitalizacija abecednog kataloga trajao je od svibnja do studenog 2004. godine. Na javnom nadmetanju za tehničku izvedbu projekta u svibnju 2004. godine odabrana je tvrtka Mikrocop iz Umaga koja je skenirala kataložne listiće, pripremila ih za objavu na internetu i izradila sustav za pregledavanje kataloga na mreži u suradnji s članovima projektne skupine NSK.
 
  • Priprema kataloga za skeniranje
Priprema kataloga započela je u svibnju 2004. i podrazumijevala je fizičku pripremu listića za postupak skeniranja (uklanjanje metalnih spajalica, označavanje višestrukih listića, dostavljanje listića na skeniranje i dr.). Pripremu su obavili djelatnici Knjižnice.
  • Skeniranje listića
Postupak skeniranja listića trajao je od 28. lipnja do 26. listopada  2004. u prostorijama Knjižnice. Skeniranje i pripremu digitalnih slika za objavljivanje na internetu izvršila je tvrtka Mikrocop.
  • Izrada sustava za pregledavanje kataloga na mreži
Izrada sustava, koja se odvijala istodobno sa skeniranjem, rezultat je suradnje projektne skupine NSK i tvrtke Mikrocop.
  • Rad na formalnoj analizi kataloga kao priprema za 2. fazu prijenosa podataka s listića
Izvršena je priprema za drugu fazu Projekta u kojoj će se postupkom optičkog prepoznavanja znakova sadržaj podataka na listićima prenijeti u katalog NSK. Radi izrade računalnog programa za prijenos podataka s listića u strojno čitljiv oblik analiziran je grafički izgled listića, tj. raspored podataka na njemu. Predviđa se da će se 2. faza projekta nastaviti 2005. godine.
  
Tehnički podaci

Listići abecednog kataloga skenirani su u dvije različite razlučljivosti: u 600 dpi (siva skala) i u 300 dpi (crno-bijelo). Korišten je skener Kodak i250. Matrice u formatu .tiff dostavljene su Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kao arhivska kopija abecednog kataloga. Za izradu cjelovitih i djelomičnih prikaza listića u sustavu za pregledavanje kataloga korištene su slike u formatu .gif.
 
Projektna skupina

Dorica Blažević, voditeljica projekta
Elia Ekinović-Micak
Tinka Katić
Sofija Klarin
Vlado Vrbanić
  
Katalozi i bibliografije Pitajte knjižničara Međuknjižnična posudba Edukacija


Obvezni primjerakZa nakladnikeKnjižara NSK
© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111
Izjava o pristupačnosti | Početna stranica | Korak natrag | Struktura stranica | Pošalji E-mail | Impresum