Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Digitalna knjižnica O knjižnici Usluge Zbirke Novosti/Zbivanja
Katalozi i bibliografije Integrirani knjižnični sustav Digitalizirana baština Portal digitaliziranih novina Portal digitaliziranih časopisa Hrvatski arhiv weba Harvestiranje nacionalne domene hr Virtualna učionica Elektronički izvori Pitajte knjižničara
Harvestiranje nacionalne domene hr

 


Kontakt osoba
Tanja Buzina
tbuzina@nsk.hr

Karolina Holub
karolina.holub@nsk.hr

Ingeborg Rudomino
ingeborg.rudomino@nsk.hr


E-mail usluge:
haw@nsk.hr
damp@srce.hr
 Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u sklopu programa Hrvatski arhiv weba od 2004. selektivno prikuplja obvezni primjerak online publikacija (Zakon o knjižnicama čl. 37-44).

Obvezni primjerak je zakonska odredba koja obvezuje proizvođače svih vrsta publikacija na dostavu i pohranjivanje primjerka svake publikacije u određenu knjižnicu odnosno sličnu ustanovu. 

Kako bi se upotpunio opseg arhiviranih web-publikacija i postigla veća potpunost nacionalne zbirke Croatica, Knjižnica će po prvi put harvestirati sadržaje objavljene na nacionalnoj domeni hr.

Harvestiranje je postupak pobiranja web-stranica i spremanje na za to određen poslužitelj.

Harvestiranje cijele domene podrazumijeva pobiranje svih javno dostupnih sadržaja, u zadanom vremenu, na aktivnim domenama hr, com.hr i iz.hr.

Harvestiranje će u srpnju i kolovozu 2011. godine za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu obavljati Sveučilišni računski centar. Robot-pobirač predstavlja se kao Mozilla/5.0 (compatible; heritrix/1.14.4; +http://haw.nsk.hr/harvestiranje), a pobirat će i web-sjedišta koja imaju selektivno restriktivne postavke.

Ako harvestiranje utječe na Vaše web-stranice, molimo javite nam se na damp@srce.hr.

Rezultatima harvestiranja u prvo će vrijeme pristup biti omogućen samo unutar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Više o Hrvatskom arhivu weba.
 
 
Katalozi i bibliografije Pitajte knjižničara Međuknjižnična posudba Edukacija
© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111
Izjava o pristupačnosti | Početna stranica | Korak natrag | Struktura stranica | Pošalji E-mail | Impresum