Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Digitalna knjižnica O knjižnici Usluge Zbirke Novosti/Zbivanja
Zbirka rukopisa i starih knjiga Grafička zbirka Zbirka muzikalija i audiomaterijala Zbirka zemljopisnih karata i atlasa

Grafička zbirka

Radno vrijeme
Ponedjeljak - petak 9.00 - 14.30

Telefon
00385 1 616 4101
00385 1 616 4088
 
Kontakt osoba
mr. sc. Mikica Maštrović
mmastrovic@nsk.hr

Povijesni prikaz
Grafička zbirka osnovana je godine 1919. odlukom Povjereništva za bogoštovlje i nastavu kao dio Sveučilišne knjižnice. U osnivačkom su odboru bili predstavnici Povjereništva, predstavnik prvostolnog Kaptola, slikari i grafičari Ljubo Babić, Tomislav Krizman i Menci Clement Crnčić, a Sveučilište je zastupao dr. Artur Schneider, povjesničar umjetnosti, koji je ujedno bio i prvi voditelj Zbirke. Grafička zbirka je nastala odabirom iz fonda Sveučilišne knjižnice i donacijama Ljube Babića, Tomislava Krizmana, Milana Steinera, Menci Clement Crnčića, kao i mnogih drugih hrvatskih slikara i grafičara. Šezdesetih godina fond Zbirke se proširuje na plakate, ex librise, razglednice, ovitke knjiga i grafičke mape.

Djelatnost
U Zbirci se sakupljaju, obrađuju, čuvaju i daju na korištenje crteži, grafike, grafičke mape i druga neknjižna građa likovno dokumentarnog sadržaja. Građa Zbirke se koristi i za izložbe, kako one priređene u Knjižnici, tako i u drugim ustanovama u Hrvatskoj. Zaokružene cjeline pojedinih umjetnika izdaju se u likovnim monografijama Zbirke. Djelatnošću Zbirke obuhvaćena je i informacijska, referalna i edukacijska djelatnost.

Fond zbirke
Osnovni fond Zbirke sačinjavaju djela hrvatskih slikara i grafičara. Nadalje, on obuhvaća i likovna djela stranih autora među kojima su, uz ona iznimne umjetničke vrijednosti, i djela vrlo važne dokumentarne vrijednosti s motivima hrvatskih gradova i portreta osoba te važnih događaja iz hrvatske povijesti od XVI. do XX. st. Velika vrijednost je i zbirka starih razglednica kojih ima i s kraja XIX. st., kada se prvi put pojavljuju, kao i zbirka starih prigodnih čestitki. Fond sadrži i veliku zbirku ex librisa, kako domaćih, tako i stranih. Velikim su brojem u fondu Zbirke zastupljeni plakati. Osim obveznog primjerka Zbirka sadrži i plakate stranih autora. Vrlo je vrijedna i bogata referentna knjižnica važna za proučavanje likovne građe.


Kolunić, Rota Martin: Car Ferdinand
Osobito vrijedna građa
Iz skupine hrvatskih autora značajnu vrijednost predstavljaju grafike Andrije Medulića Schavonea (1500-1563) i Martina Rote Kolunića (1532-1582), crteži i grafike Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Milana Steinera, Ljube Babića, Tomislava Krizmana, Menci Clementa Crnčića, Krste Hegedušića, Vladimira Becića i mnogih drugih. Od stranih umjetnika ističu se kao posebno vrijedna djela Rembranta Harmensza van Rijna (1606-1637), Sadeler Egidiasa (1570-1629), Caesa Dominicusa (1550-?), Fischer von Erlacha (1656-1723), Toulouse-Lautreca (1864-1901), Georga Grosza (1893-1959), Maxa Pechsteina (1881-1955), Gustava Klimta (1862-1918) i Kaethe Kollwitz (1867-1945). Zbirka posjeduje i vrlo vrijedan obojeni drvorez Bitke kod Siska iz 1593., kao i niz vrijednih grafika s prikazima iz hrvatske povijesti.
 

Razglednica: Zagreb
Katalozi
Abecedni katalog umjetnika i umjetničkih djela, katalog ovitaka knjiga i katalog kataloga likovnih izložbi. Od 1990. godine započelo se je s računalnom obradom građe. U online katalogu NSK pretraživ je i fond grafičke zbirke s naročito vrijednom zbirkom crteža.

Korištenje
Građa se koristi samo unutar čitaonice Zbirke gdje se daju i sve potrebne informacije i reference. Mikrofilmska i druga snimanja obavljaju se prema dogovoru.
Katalozi i bibliografije Pitajte knjižničara Međuknjižnična posudba Edukacija

Pohrana, zaštita i konzerviranje Posudba za izložbe
© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111
Izjava o pristupačnosti | Početna stranica | Korak natrag | Struktura stranica | Pošalji E-mail | Impresum